2016. április 19., kedd

Föld napja - családi kihívás

Április 22.-én, pénteken a Föld napját ünnepeljük. Hosszasan tudnék írni arról, milyen apró kis változásokkal mekkora eredményt érhet el egy ember, egy család, de nem teszem.
Helyette szemléltetném a mi idei két, Föld napi kihívásunkat:

Az első Eszteré, aki hétfőtől hazahordja a tízórais zacsit, hiszen legtöbb esetben ez még legalább egyszer használható, a benne lévő általában vajas, sajtos, paprikás kifli szalvétába van csomagolva. A zacsi eddig automatikusan a kukában végezte, de mostantól még fut egy kört és másnap is tízórai kerül bele.
A feladat teljesítését feljegyezzük (kipipáljuk ) minden nap és jutalmat is kap érte. Sokan mondják, hogy nem így kell gyereket motiválni, én viszont azt gondolom, hogy még kicsi ahhoz, hogy másképpen  tudjam, s az ilyesfajta módszerekkel be tudom  építeni a gondolkodásába az új szokásokat, szabályokat.

Változás: fele annyi tízórais zacsi kerül a szemétbe, s onnét a szeméttelepre. A gyerek is megtanulja, hogy a dolgokat addig használjuk, amíg a célnak megfelelnek. Nem minden egyszerhasználatos, alkalmi, instant. Hiszem, hogy az ilyen dolgok nyomot hagynak a gondolkodásukban. 
A másik kihívás az enyém, - kicsit hasonlít is az előzőre. Én végre a bolti táskákra mondtam nemet. Bevásárláshoz ott lapul a táskámban egy textil táska, az autó csomagtartójába pedig bekerül egy láda, a nagyobb bevásárlások bepakolására.
Esetemben a motiváció most egyfajta büntetés.  Minden véletlenül vagy szándékosan hazahozott táska után 1 eurót kell átutalnom egy alapítvány számára (egyébbként is több helyre adakozom, de kellett saját magam számára is egy olyan módszer, amely tényleg odacsap, ha nem tartom be a szabályokat).    Nagy nehezen felszámoltam az otthoni táskahegyet ( anyunak hála, ő elvitte és fogja is használni őket ), s ezt a mostani állapotot szeretném megtartani. Ami maradt, azt elhasználjuk, de újat nem hozunk haza.
Remélem, idővel  a férjem is átveszi ezt a szabályt, ő rengeteg táskát hoz haza úgy, hogy ráadásul fizet érte, így neki is változtatni kellene a szokásain.

Változás: sokan azt mondják, hogy egy üzletlánc akkor is ugyanannyi táskát fog rendelni, mi értelme így annak, ha mi azt nem hozzuk el. Az üzletek táskautánrendelése is a keresletből indul ki, így ha kevesebben fogadjuk el, vásároljuk meg, ez a megrendelt, legyártott táskák mennyiségére is hatással lesz. 

Ezek lennének a mi Föld-napi fogadalmaink. Kis lépések, de minden nagyobb változást így kell kezdeni. Változtattok  ti is valamin a gyerekek bevonásával a közelgő Föld napja alkalmából? Itt a lehetőség, ez az ünnep minden évben egy jó alkalmat biztosít új, környezettudatos  szokások bevezetésére!!!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok az önként vállalt kihívásaitokhoz! Most én külön nem találtam ki semmit, de évek óta tudatosan szelektíven pakolom és hordom/hordjuk a szemetet amit sokszor én kihívásnak vélek mivel ez sokkal messzebb van tőlünk mint a rendes konténer! Úgy gondolom hogy sok kicsi sokra megy !

    VálaszTörlés