2015. december 17., csütörtök

Van-e tovább???

Hogy  egy sakk-matt után van -e tovább, az egyértelmű: igen. Amíg van mivel, hol, s kivel játszani, addig mindenképp.
Volt, aki azt írta nekem, az előző bejegyzésem egy égbe kiálltott segélykérés volt. Lehet. S hogy csak az enyém-e, vagy a tiétek, a tiéd is, azt mindenki maga tudja, érzi, sejti.

Mindenesetre, ha így van, azt tudom mondani: hát honnét kérjen az ember erőt, támogatást, egy aprócska jelzést, ha nem odafentről??? Néha az égig kell kiálltani, ordítani. Mit veszíthetünk vele? Ha meghallják, meghallják. Ha nem, majd csak eljut a visszhang valakihez idelenn is, nem?
S hogy a dolgokat az élet néha tényleg szó szerint érti, elég azokat jól és pontosan megfogalmazni, - nyílt a kapu a szavaim után, mert az nem volt kulcsra zárva. Vannak még ilyen apró csodák is.

Pirulányi örömök, melyeket egy pohár víz kíséretében nyelünk le abban a hitben, hogy igen, minden napra jusson egy pici örömbogyó, s akkor mi újra jól leszünk.
Nincs orvosságos doboz, nincs pontos adagolás, a színük, a formájuk is mindig más. Fel kell tudni ismerni, ha egy tenyér felénk nyújtja őket.

Legyen az egy áhitott karácsonyi képeslap:

Egy, a kezembe nyomott, régóta vágyott könyvjelző:


Vagy csak egy nyugodt esti óra így, Ádvent idején:Mind más, mind gyógyszer, mind az enyém. 

Azt mondják az kiabál, aki fél. Pedig a kiáltáshoz bátorság kell. S ha azt az ember mégis félelemből fakadóan  tenné,- mi rossz is lenne abban? Félti a saját világát, értékeit, a hitét a jóban, a hitét az életben. Félelem s félelem közt is óriási a különbség.  
Életből viszont csak egy van. Te döntöd el, hallgatsz-e némán, ha valami fáj, vége-e a játszmának egy sakk-matt után, vagy segítséget kérve, remélve, abban bízva, felállítod újra a figuráidat.
 Mert játszani jó, élni meg szép.

2 megjegyzés:

 1. Ez a mondat jutott eszembe erről a posztról, Kierkegaard írta Az ismétlésben:
  "Balszerencse, hogy nem kiabált és jajgatott. Hiszen a kiáltás ugyanolyan hasznos, mint sérüléskor a vérzés."
  (SAK: Az ismétlés 91. o.)

  VálaszTörlés
 2. Para si e para a sua família desejo um Natal de Luz! Abençoado e repleto de alegrias.
  AG

  VálaszTörlés