2015. augusztus 18., kedd

Gyógynövény és aromaterápia tanfolyamon jártam

Vasárnap részt vettem a TALIN által első ízben szervezett Gyógynövény és aromaterápia  tanfolyamán. Kíváncsian vártam, mi mindent tanulok a gyógynövényekről és azok mindennapos felhasználási módjairól, egy kicsit más aspektusból. Merthogy az én életemben a gyógynövények ezidáig is aktívan jelen voltak, teák, egyszerűbb főzetek, gyógyszirupok, szörpök formájában. Itt viszont az volt a cél, hogy azok hatóanyagait  felhasználva külsőleg, - olajok, krémek, gélek formájában is értékesíteni tudjuk.


Kis csapatunkat Both Timi vezette be ebbe az új világba. Indításként  közelebbről is megismerkedhettünk a kiválasztot gyógynövényekkel. Tanultunk azok hatóanyagairól és felhasználási területeiről. Alkalmunk nyílt összehasonlítani több térségből, országból származó növény illatát is és tényleg meglepő volt, mennyire más egy angol, vagy akár egy francia termesztésű növény. Az éghajlat, a termesztési mód mind befolyásolják magát  a végterméket. 


Lehet szebben indítani, mint levendulával? Perszehogy nem! Számomra a kedvenc továbbra is a francia. A többit kánforosnak találtam és kevésbé kellemesnek, nyugtatónak.Megismerhettük és részben ki is próbálhattuk, milyen módszerekkel lehet a növény hatóanyagait hasznosítani, kinyerni.
Ezek egy részét otthoni körülmények között is meg tudjuk valósítani és az így kinyert kincseket felhasználhatjuk a tanfolyamon elsajátított készítmények előállításához is.Észre sem vettük és az elméletetből már a gyakorlatba léptünk át, magunk is hasonló kivonatokat készítve:


Rózsapárlat készítés. Kipróbáltuk levendulával is. 
A technika és a folyamat nagyon egyszerű, bárki el tudja készíteni otthoni körülmények között is:


Összecsapott a hideg és a melegfront az edényben. A villámok és a mennydörgés elmaradtak, eső helyett pedig illatos párlatot kaptunk.A délután már a munkafüzetünkben is megtalálható készítmények elkészítésével telt. Új fogalmat nyert számomra a tiszta kéz, edény fogalma, merthogy itt tényleg mindent fertőtlenítünk és az alapanyagokhoz sem nyúlunk kézzel. A hozzávalókat grammnyi pontossággal mérjük ki.  Kicsit olyan fílingje van az egésznek, mint a molekuláris gasztronómiának. Egyébbként nagyon jó és látványos, engem mindig lenyűgözött, ahogy néhány alapanyagból  illatos, hatékony krémeket tudtunk készíteni.


Alakul a molekula :-DSzerintem a mixereink is örültek, hogy az eddig oly egysíkú életüket ilyen formában dobtuk fel egy kicsit.És kész is a finom, illatos körömvirág kenőcs!!!

Pontos felcímkézés, dátummal ellátva. Ez nagyon fontos.A képeken látható egyszerű körömvirágbalzsamon kívül készült még egy alkoholos tartósítással készült változat is, egy görcs - és feszültségoldó olajkeverék, nyugtató, gyulladáscsökkentő krém bőrproblémákra, ekcémára, fejfájást enyhítő balzsam, valamint gél rovarcsípés enyhítésére.Azt hiszem, hogy ez így első nekifutásra igazán szép eredmény. S hogy mennyit fogok belőle a saját életemben is használni? A felsoroltakkal bátran mernék próbálkozni. Az egyszerűbb, kevesebb komponensű  készítményeket biztos, hogy saját magam fogom ezután elkészíteni, míg a kicsit bonyolultabbakat hagyom olyanokra, akik ebben otthonosan mozognak és minden alapanyaggal rendelkeznek. Ami viszont fontos - tudom, mit miért javallott használni és ezeket most már tudatosan fogom keresni. 
A tanfolyamon felhasznált alapanyagok mindegyike megvásárolható egyébbként a Talin dunaszerdahelyi üzletében, vagy akár a webshopon keresztül is.
Ajánlom a tanfolyamon mindenkinek, akit érdekelnek a gyógynövények, aki nem feltétlenül gyógyszerrel, vegyileg előállított készítményekkel szeretne egy  egy tünetet, problémát kezelni. Az fontos, hogy az ember hinni tudjon ezekben a dolgokban. Ha pedig ez a hit párosul azzal a tudással, amelyet akár itt is elsajátíthattunk, akkor az elkészült készítmények biztosan hatásosak is lesznek. Én legalábbis hiszek benne.

Kövessétek a Talin Facebook oldalát, ahol mindig megtaláljátok az aktuális tanfolyamok időpontjait is.

Ez a bejegyzés saját tapasztalatokat foglal össze. Nem megrendelt, fizetett. Ahogy eddig is, ezután is szívesen ajánlom azokat a helyi kisvállalkozókat, vagy kézműveseket, akiket arra érdemesnak találok, mindenfajta kompenzáció vagy ellenszolgáltatás nélkül. 
1 megjegyzés: