2015. július 5., vasárnap

XI. Alsószeli Jurtanapok

Adós maradtam  egy bejegyzéssel a múlt hétvégén megrendezett XI. Alsószeli Jurtanapokról, melyre Clear & Simple Judittal és a gyerkőceinkkel közösen  látogattunk el. 
Mindenképpen szerettem volna megírni az élményeinket, kedvet csinálva ezzel talán másoknak,  is, hogy a következő évben  ők is keressék ezt az igazán kiemelkedő színvonalú rendezvényt.

Már maga a helyszín is nagy meglepetés volt számomra. Alsószeli községen nagyjából tíz éve autózom át  mondhatni rendszeresen, Nagyszombat és  Galánta irányába, de a Jurtanapok helyszínéül választott részt, a Lapost még sohasem láttam. A rendezvény ez évben  három napos volt, mindegyik nap gazdag volt mind zenés, mind egyéb programokban, ezeket részletesen ITT találjátok meg.  

Nagy szívfájdalmam, hogy az első este nem érkeztem el a Tárkány Művek koncertjére, biztosan fergeteges hangulatot produkálhattak, akárcsak a többi fellépő, mint a Magashegyi Underground vagy a népszerű Anna and the Barbies. 
A nagyjurtában számos érdekes témájú előadást hallgathattak meg az érdeklődők,  ezek közül  leginkább az Őseink harcmodora és fegyverzete, valamint a Pannonhalmi Főapátság története címűek keltették fel az érdeklődésemet. A kézművesvásár igazán gazdag volt, egyedi kerámiák, fafaragások, ruhaneműk és lakástextíliák közül válogathattunk és meg is tettük azt,  - a babakocsi minden egyes tárolásra alkalmas részét megtömtük vásárfiával. 

Külön kiemelném, hogy a vásáron végre találkozhattam az eddig csak a Facebookról ismert alsószeli Cheesio Sajtműhely termékeivel és meg is kóstoltam két sajtjukat. Róluk bővebben  ITT olvashattok. Keressétek, támogassátok őket, mert csak így tudnak hosszútávon fennmaradni a hasonló kezdeményezések, családi vállalkozások!
Az alsószeli határában működő körtvélyesi szövetkezet is képviseltette magát a rendezvényen, kínálatukból almalevet, almachipset és saját cseresznyelekvárt választottunk. A termékeiket ITT találjátok meg, beleértve az "ütősebb almalevüket is (pálinka )".
A két említett helyi vállalkozás bemutatása volt számora az egyik legpozitívabb élmény, mert  kiemelten támogatom a helyi és regionális termelőket. Ha lehetőségem nyílik rá, mindig az ő termékeiket vásárolom. Tegyétek ezt ti is!Meg kell még említenem a gyerekudvart, ahol a mi ördögeink is igazán jól szórakoztak. A körhinta és a lovaglás kihagyhatatlanok voltak, de a többi játékot is élvezettel kipróbálták a lányaim.
A szalmavár Eszter kedvence volt, innét nézte a visegrádi Szent György lovagrend lovagi tornáját is.


 A nyári zápor beterelt minket egy kézműves sátorba, ahol Eszter igazán szép kavicsokat festett, s mire azok megszáradtak, a nap is újra kisütött.


Nekem az idén kimaradt, de biztosan csodás lehetett a helyi evangélikus templomban rendezett koncert is, Dunai Tamás előadásában, Szavakat fúvok címmel. 

Sorolhatnám még a számos értékes programot, a lányaim nagyokat mosolyogtak a Vaga Banda gólyalábas komédiáján, de táncház, lovasíjász bemutató és ügyességi bemutató is várták az ide látogatókat a három nap során.Tiszta szívből ajánlom ezt a színvonalas és gazdag rendezvényt mindenkinek,- legyen fiatal, vagy gyermekeit nevelő, ezáltal velük "bulizó", akárcsak én.

 Szinte minden hétvégére jut a környéken egy falunap, sokan látogatják őket azért, hogy egy-egy ismertebb előadó playback koncertjét meghallgassák, a gyerekek kitombolják magukat a légvárban, majd vattacukortól ragacsosan, megalufikkal induljon haza a megfáradt család. 

Van más alternatíva is, keresni kell és megtalálja azt az ember! Lehet tanulva, hagyományokat követve és  megismerve is szórakozni, pihenni, értéket őrizni és átadni azt a következő generációnak. 
Erre tökéletes példa az Alsószeli Jurtanapok, amely számomra elsősorban a töltekezésről és a lelassulásról szólt. A gyerkőcök minden percét élvezték, légvár se kellett. Kell nagyobb buli annál, mint megmászni egy szalmavárat? 

Minden korosztály megtalálja a három nap programjai közt azt, amiért érdemes  ide látogatnia.

Megígértem magamnak, hogy jövőre is itt leszünk. Leülünk a fűbe, onnét nézzük az előadásokat, bemutatókat. Addig már csak Nonót kell átprogramoznom, hogy ne egy vágtázó ló nyergében lássam viszont, ha fél percre nem figyelek rá. 

A rendezvény szervezőinek oldalát ITT találjátok meg, de követhetitek őket akár a Facebookon is. 

Jövőre, ...  veletek is,  ... ugyanitt??? Remélem, hogy igen :-)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése