2015. április 3., péntek

Lelkiismeret- furdal(tat)ás

Miután vállaltam, hogy engem mostantól aztán tényleg le lehet feministázni, megbántani, felbosszanatni vele senki sem tud,  azt gondolom, cserébe megengedhetek magamnak néhány provokatív gondolatot. Még az elején szeretném leszögezni, hogy soha sem általánosítok. Amiket itt leírok, rengeteg emberre vonatkoznak, de nem mindenkire.

LELKIISMERET-FURDAL(tat)ÁS.

Igen, furán hangzik így ez a szó, de talán mégis így fejezi ki leginkább azt, amit mondani akarok.
Ahogy írtam, próbálkozunk egy ideje ezzel a férfi-női egyenlőség nevű társasjátékkal.  Első ránézésre  ( merthogy szerintem napjainkig legalább a látszat szintjéig eljutottunk ) úgy látszik, mindkét nem egyforma jogokkal és esélyekkel kezdhet neki.
 Értsd: ugyanazon a mezőn játszunk, ugyanannyi bábuval, ugyanannyiszor dobhatunk. Sőt, - mivel jólneveltség azért van, a nő dobhat elsőként. Hatos. Ej, de jó kezdet!!! Éva megörül, de utána hangzavar támad.  .... Mi ez? ... Azt hiszem, az egyik bábuja sír. Játszana Éva tovább is, de a sírás kitartó és hangos. Ádám ránéz, még mielőtt meglépné azt a hatost, majd megkérdi:  Meg se nézed? Mást nem mond. Néz és lelkiismeretet furdaltat! Éva feszült, szorong, már "furdalják" is. Ennyit a hatosról:
1.  tele a peli, 
2. üres a has, 
3. lejár a mosógép, 
4. sok a mosatlan, 
5. a gyereket fürdetni kell
6. be kell fejezni a munkahelyi beszámolót is, hiszen egy kicsivel korábban jött ma el, hogy érkezzen a gyerekért.
Ezt dobta a kocka, ez egy Éva hatosa. Te meg játszani akartál??? Ejnye!
Ezek után beindul az a folyamat, ami  az egész mai világot talán a legerősebben mozgatja.  Dolgozik a lelkiismeret, dolgozik Éva. S mivel az a lelkiismeret igazán  hatékony aktivátor, az Évák néha két ember helyett is dolgoznak, teljesítenek. Pihenj kicsit, Ádám!
Így működnek otthon is, nulladik és második műszakban, így a munkában is. 
Reggeltől délutánig, kora estig irány az ADAM´S COMPANY, ahol ezernyi Évában dolgozik ugyanaz a hajtóerő, mint otthon. Bizonygass Éva, nem vagy még elég "ádámos". Megkaptad az esélyt, hát mutasd meg, hogy ....
De mit? És miért? Miért kell egy nőnek kétszer annyit bizonyítania? Első körben azt, hogy elég tökös, a másodikban  azt, hogy kétszer annyit is bír fele annyi fizetésért dolgozni, mint egy férfi.
Igen, eshettem túlzásba, nem mindenhol van ez így, de ezernyi példám van erre.
Kedvencem az, amikor egy férfifalka bekopogtatott a főnökhöz:
Kopp, kopp.
- Ki kopog?
- Mi, a férfiak.
- Miért jöttetek barátaim?
- Fizetésemelésért.
- Na de csak így? És együtt? Milyen indokkal?
- Azzal az indokkal,  hogy mi nem kereshetünk annyit, mint a nők.
- Miért nem? 
- Mert mi férfiak vagyunk. Nekünk családokat kell eltartanunk.
- És a nőknek nem? Hisz van itt egyedülálló anya, szüleit is gondozó, gyerekeit nevelő, özvegy.... ???
- Az más. Mi akkor is férfiak vagyunk.
Ennyi volt a beszélgetés és az indoklás. 
Elhinni nem kell, de ez egy valós eset. 

Tény, hogy  a nők nagyon keményen tudnak dolgozni. De miért kell ezt  lelkiismeret-furdaltatással kizsarolni? Miért nem az a motivátor,   hogy Éva és Ádám  is ugyanolyan emberek, egyforma lehetőségek és megítélés mellett dolgozhatnak, bizonyíthatnak? Az ember akkor tud igazán szárnyalni, ha élvezheti, szeretheti azt, amit csinál. 

De ne higyjétek, hogy az a fránya lelkiismeret csak a munkaidőben dolgozik odabenn.
Megy haza Éva a munkából, kezében ételhordozó doboz.
- Mit viszel Éva?
- Viszem haza az ebédemet Ádámnak.
- Nem etted meg?
- Ettem egy kiflit, inkább hazaviszem neki  a kaját. Tegnap is morgott, hogy ebben a rohadt házban nincs mit enni, én meg már nem érkeztem a főzéssel is. Hideg vacsi volt, de nem volt időm főzni.

Így hát Éva evett egy vajas kiflit, Ádám este is finomat vacsorázik és persze holnap is morogni fog, mert mint azt a szemléltetett példa mutatja, a lelkiismeret-furdaltatás teltségérzetet is tud okozni.

Nézz ki az ablakon délidőben.  Megvan az a kép, ahogy  eső előtt futkosnak a hangyák? Ugyanez a kép tárul eléd, ha ebédidőben kinézel az utcára. Nők rohannak eszeveszetten, kezükben bevásárlószatyor, mert a gyereknek kell holnapra új tornacipő kell,  tízórai másnapra, vacsora aznapra, fel kell adni a sekkeket, ... és még sorolhatnám?  "SHOPPINGOLNAK".

Így kell megpihenni. Lelkiismeretfurdalással futni vissza a munkába, mert már biztosan a helyünkön kellene ülni, de a táska is szétszakadt, még kabátban vagyunk,  csurog rólunk a víz, mert úgy siettünk. Szégyenld magad, Éva! Ennyivel sem bírsz?
Még négy óra, most lehetőséget kapsz kicsit javítani a helyzeteden, a megítéléseden. Ugye szeretnéd, ha hihetnék abban, hogy megbízható vagy, hogy rád mindig számíthatok? Tudod, hogy én hittem benned,  pedig ott van az a két kisgyerek, én mégis szemet hunytam, esélyt kaptál. Hát akkor dolgozz, Éva!
Éva dolgozik. 
Lejár a munkaidő, fut haza, fáradt, megpihenne,  társasjáték, hatost dob, felsír a bábu, Ádám ránéz, lelkiismeret ... helyükre kerültek itt is a dolgok.
5 megjegyzés:

 1. Sokat lehetne róla mesélni!...
  Szerencsére van egypár ellenpélda is: pl. a fiaméknál...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsére nálunk is van ellenpélda. A világom viszont nem csak az én esetemből áll, ezért is írok róla.

   Törlés
 2. Nem tudom,hogy mikor kerülnek helyre a dolgok.nàlunk ,az egyik fiamèknál pont az ellentéte, ronda anyós,én 😕,a fiamról van több bőr lehúzva. az is számìt,hogy ki milyen egyéniség.olyan szívesen lettem volna mindig teljes fizetésért itthon.

  VálaszTörlés
 3. Nem tudom,hogy mikor kerülnek helyre a dolgok.nàlunk ,az egyik fiamèknál pont az ellentéte, ronda anyós,én 😕,a fiamról van több bőr lehúzva. az is számìt,hogy ki milyen egyéniség.olyan szívesen lettem volna mindig teljes fizetésért itthon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztosan egyéniségfüggő a dolog. Az viszont, aki több fronton is igyekszik helyt állni, sokszor bizonytalan abban, jól csinálja-e a dolgait. Ez a bizonytalanság nagyon hamar kijátszató ellene, ellene lehet fordítani, még jobban elgyengíteni.

   Törlés