2015. április 6., hétfő

A következetesség és az időbeli elhatárolás

A számvitelben az aktív időbeli elhatárolás olyan eszközjellegű tétel, amely a tárgyidőszak bevételeit és ráfordításait helyesbíti, az összemérés számviteli elvének megfelelően. Az aktív időbeli elhatárolások a vállalkozás eredményét növelik, azáltal, hogy
 • a már elszámolt, de nem a tárgyidőszakra vonatkozó költségek összegét csökkentik vagy
 • a még be nem folyt és ki sem számlázott, de a tárgyidőszakot illető bevételek összegét számba veszik.
Példa:
 • költség elhatárolására: az előre kifizetett bérleti vagy szolgáltatási díjból a következő évre vonatkozó résszel csökkentjük a tárgyidőszak költségeit;
bevétel elhatárolására: a tárgyidőszakra járó kamatot, aminek a pénzügyi rendezése csak a következő évben esedékes, előre elszámoljuk bevételként. 

A számvitelben a passzív időbeli elhatárolás olyan forrásjellegű tétel, amely a tárgyidőszak bevételeit és ráfordításait helyesbíti, az összemérés számviteli elvének megfelelően. A passzív időbeli elhatárolások a vállalkozás eredményét csökkentik, azáltal, hogy
 • a még nem elszámolt, de a tárgyidőszakot illető költségek összegét számba veszik vagy
  • a már befolyt, de nem a tárgyidőszakot illető bevételek összegét csökkentik.
  Példa:
  • költség elhatárolására: tárgyévre vonatkozó, még nem kifizetett jutalom összegét előre elszámoljuk költségként, és ezzel egyidejűleg felveszünk a források közé egy ugyanilyen összegű elhatárolást.
  • bevétel elhatárolására: a már megkapott, de a következő évre vonatkozó bérleti díj összegével csökkentjük a bevételeket, és ezzel egyidejűleg felveszünk a források közé egy ugyanilyen összegű elhatárolást."
   
(Forrás: Wikipédia )Néha a hétköznapokban is nagyon jól jön a  könyvelői és vállalati pénzügyi elemzői tudátosom. 
Például olyankor, amikor próbálok  következetesen  gyereket nevelni és tudom, hogy amit mondok, teszek, amihez tárgyilagosan ragaszkodom, mert vannak elvek, van, ami mindig, ugyanúgy fontos kell hogy legyen, amit mindig meg kell követelnem, az egyszer, egy későbbi időszakban értékké válik, megfogan. Abból  határozott jellem, kiegyensúlyozott és tiszta értékrend nőhet majd ki még akkor is, ha most cikáznak a villámok a tekintetben,  két másodperc alatt görbül el a száj és hangos (inkább hangzatos ) sírás kíséri mindazt. 

 Nehéz az embernek elképzelnie, hogy egyszer mindebből valami megmarad, egyszer a sok vita és jaj, ez nem igazság  értékké alakul át, de ha már efajta könyvelői definíció is létezik rá,  akkor el kell hinni, - a könyvelők  ugyanis  mindig komoly és tárgyilagos emberek. 

 Így hát én is bekönyvelem a tárgyidőszakra járó "kamatot", mégha az most Te mindig ilyen vagy anyának hangzik is, nem holmi bevételnek, de bízom benne, hogy annak elszámolása tényleg bekövetkezik egy jövőbeli időszakban.


2 megjegyzés:

 1. Sajnos a számvitelben a jelen költségek növelését és a folyó évi bevételek csökkentését is előírja ugyan ezen elvek alapján. Tehát ott ez a jelen év értékelésének valósághoz közelítését szolgálja első sorban, de ez nem változtat a következetes nevelés fontosságán. Szakértők mondták anno: jobb a következetesen rossz nevelés is, mint bármilyen következetlen. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem a jelen értékelésénél figyelembe venni azt, hogy hozadék, érték, majd csak a jövőben alakul ki, de az részben majd a tárgyévhez is fog kapcsolódni. Minden egyes addig megélt évhez.

   Törlés