2014. június 16., hétfő

Nagy találkozás - Kiska

Nem szoktam politikáról írni. Ennek az  oka egyáltalán  nem az, hogy nem érdekel, esetleg nem értek hozzá. A valódi ok  az, hogy szerintem azok nem értenek hozzá, akik politikusnak merik nevezni magukat. A politika lehet más is, mint érdek (saját, párt, gazdasági ). Lehetne küldetés is. 
Ennyit a velős és tömör véleményemről.

Ritka dolog a mai világban, hogy olyan ember jelenik meg a közéletben, aki még fel tudja kelteni  az érdeklődésemet és más, a politikától elfordult és abban csalódott emberek figyelmét is. Egy ember, aki nem politikus, nem áll mögötte párt és pártérdek.
Most ez a kivételes momentum állt elő - Szlovákiának végre egy emberi köztársasági elnöke van. Emberi és angyali egyszerre. Érdekes módon mindkét jelzőt gyakran használják rá. Emberségét léptem nyomon bizonyítja, angyalnak pedig az általa alapított és működtetett Jó Angyal nevű alapítvány kapcsán szokták nevezni. Ez a szervezet  olyan családokat támogat, ahol rákos beteg van a családban. Büszkén elmondhatom, hogy ennek az alapítványnak immár kerek tíz éve,   minden hónapban küldök egy bizonyos összeget. Világot váltani nem lehet belőle, de mivel hiszek a sok kicsi sokra megy elvében, szerintem jó helyre kerül.Ma volt a szlovák köztársasági elnök hivatalos beavatási ünnepsége. Volt szerencsénk részesei lenni ennek az eseménynek egy fél óra erejéig. Hallva esküjét, mely szerint minden Szlovákiában élő ember, kisebbség és etnikum jogait és érdekeit képviselni fogja, ez a szöveg számomra hitelesnek tűnt,  az elmúlt hosszú évek óta először.  A beszéde nagyon tartalmas és egyben kritikus is volt. Akinek van lehetősége, hallgassa meg.  Az elnök az eskütétel után gyalogosan vonult végig Pozsony belvárosán a Szent Márton - dómig.   Kezet foghattunk vele, elmondtuk neki jókívánságainkat.  Jött felénk egy őszinte mosolyú és tekintetű ember, akiből áradt a már említett emberség és angyalság. Az  ünnepélyes fogadásra, amely az elnöki palota nyitott parkjában került megrendezésre, szociálisan hátrányos helyzetű embereket is meghívott, akik hajléktalanok, szegények, nevelőotthonok egykori lakói. Később ebédet osztott a rászorulóknak.Azt tudom csak kívánni neki, hogy mindkét, már említett  tulajdonsága, embersége és angyali lénye is  maradjon meg ilyen erős és tudjon belőle átadni mindazoknak, akikkel kapcsolatba kerül. Mutasson görbe tükröt, mutassa meg, hogy a politikát emberi módon is lehet csinálni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése