2014. április 26., szombat

Keddi nők - Könyvajánló

Annak idején Kovtama blogján láttam meg először a Keddi nők című könyv ajánlóját. Már akkor elhatároztam, hogy ezt a könyvet megveszem és elolvasom. Nem is számítottam rá, hogy akár Dunaszerdahelyen is rátalálok - konkrétan a Panta Rhei üzletében.
Tökéletes husvéti olvasmány volt, imádtam minden oldalát.

A történetről röviden:
Öt nő találkozik 15 évvel ezelőtt a Francia intézet francia nyelvtanfolyamán. Mindannyiuk élete teljesen más, valószínűleg nem is ismerhették volna meg egymást, ha nincs ez a bizonyos tanfolyam.
És hogy kik ők? 
Egy orvos, akinek ígéretes karrierjét az első gyereke kicsit lefékezte, majd mivel még további három követte, le is zárta azt. Eva vezető beosztású férje és a négy gyerek mellett főállású anyaként él.
Másikuk két felnőtt gyermek anyja, védőügyvéd. Nyugodt és kiegyensúlyozott élettel.
A harmadik hölgy életét a golf, a vásárlás, estélyek töltik ki, gazdag férje mellett.
Negyedikük törékeny nő. Olyan, akinek mindig egy erős férfira van szüksége. Törékeny, hallk szavú, zárkózott.
Végül az ötödik, a fiatal formatervező, aki még be nem futott művészként szinte éhbérért dolgozik, várva a nagy áttörést. 
 Az órák után rendszeresen, minden kedden a közeli, Le Jardin étteremben találkoznak. Így megy ez 15 éve, igaz, már csak havonta egy kedd az övék, de a hagyomány és a barátság megmarad.Egy tragédia azonban megszakítja a keddi vacsorák sorát. Egyikük, a törékeny és gyenge Judith férje megbetegszik és meghal. Judit férjének hagyatéka az El Camino zarándokúton írt naplója, amely befejezetlen marad a férfi halála miatt. Felesége elhatározza, hogy férje helyett befejezi a zarándokutat és a naplót is. 
Minden tiltakozása ellenére, Judittal tart az útra négy barátnője is.
Az úton gyakran kerülnek összetűzésbe egymással. Valahogy a naplóban leírtak sem passzolnak a valósággal.  Nagy a feszültség, sok a vita. Sok a belső harc. A lelkiismeretfurdalás például Eva esetében, hogy nem volt-e túl önző dolog otthon hagyni a családot, a négy gyereket egy ilyen értelmetlen gyaloglás miatt.
Az út megélése viszont helyre teszi a dolgokat bennük és köztük is. Sok forrongó érzelem lenyugszik, néhány nagy és sötét titok kiderül, van, aki fellázad. Ezek mind rányomják a bélyegüket az ötök barátságára. 
Nemvárt meglepetések, elgondolkodtató sorsfordulatok tarkítják a történetet.

További titkokat nem árulok el. Ha kíváncsiak vagytok, olvassátok el a könyvet ti is!

2 megjegyzés:

  1. Na ezt mindenképpen megveszem.:-) Köszönöm az ajánlást!
    Csodaszép hétvégét!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett, ilyenkor jó, hogy vannak ezek a hétfői könyv ajánlásaim.:)

    VálaszTörlés