2014. február 16., vasárnap

Szlovákiai uticéljaink


Régen írtam utazásos bejegyzést. Most szeretnék nektek megmutatni néhány szlovákiai kastélyt és műemléket, amelyeket a következő időszakban szeretnénk meglátogatni a családdal.

Mivel a kisebbikünk  még viszonylag apró, fontos feltétel, hogy ne legyenek túl távoliak az egyes uticélok. Azok, amelyeket most megmutatok, nagyjából maximum két órányi távolságra vannak tőlünk.

1. Budmerice 
A kastélyt a 19. században építte a Pálffy család. Van magyar neve is, méghozzá Gidrafa. Egy gyönyörű angolkert is tartozik hozzá, érdemes egy jó kis sétára.
Gidrafa a Pezinoki járásban, Pezinok és Nagyszombat között, a Kiskárpátok alján terül el. 
Sajnos a kastély nem látogatható, jelenleg a Szlovák költők otthona foglal benne helyet. 


2. Oponice - Chateau Appony

Az apponyi kastély állítólag az egyik legszebben felújított szlovákiai műemlék. A nyitrai kerületben, Nagytapolcsánytól 14 kilóméterre található. A község más történelmi nevezetességgel is büszkélkedhet, ugyanis Kr. előtt 3-5000-ből találtak itt újkőkori leleteket, de aki más látnivalóra is vágyik, a községhez tartozó  várromot is meglátogathatja.  
A kastély a 16. században épült, a reneszánsz stílusjegyeit hordozza magán. Jelenleg kastélyszállóként működik, melyben helyett kapott a kastély híres és jelentős könyvtárja is.


3. Hronský Beňadik -   kolostor

A garamszentbenedeki benedek rendi kolostor  Újbánya - Nová Baňa közelében található.  A települést 1075-ben II. Géza király alapíttatta.  Legrégebbi épülete a román stílusú bazilika, melyre  a ma is itt található gótikus stílusú Szent Egídia bazilikát építették.  
A török elleni védekezés során a kolostort várfalakkal erősítették meg. 
A műemlék a nyilvánosság számára látogatható.


Ezek lennének az idei szlovákiai uticéljaink.  Ti merre szeretnétek eljutni ebben az évben?

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű helyek. Érdemes ide ellátogatni! Feljegyzem én is valahova, ha esetleg arra tervezünk utazni! Köszönöm!

    VálaszTörlés