2013. december 10., kedd

Tudatos karrierépítés kisgyerek szülőként

Bizonyára sokan vannak köztetek, akik az anyaszerep mellett dolgozó nőkként  is igyekeznek nap mint nap helyt állni. Nagyon érdekelne, mennyire maradt meg a szakmai életetekben a lendület, a többre, jobbra, önmegvalósításra törekvés érzése, igénye, vágya.

A legtöbben  felhördülnek, ha kimondjuk, -  az anyaság mellet is vágyunk a szakmai sikerekre. Nem mindenki, de sokan.
A gyerek nem zárja ki azt, hogy az aktív  karrierút szülőként is megmaradjon egy dolgozó nő életében. Az viszont tény, hogy a legtöbb nő igyekszik a munkát pénzkereseti forrássá redukálni, amíg kisgyerekes szülő. Továbbra is rendesen elvégzi a rá bízott feladatokat, a fejlődési lehetőségeket viszont igyekszik nem észre venni. Sok olyan ismerősöm van, aki pici gyerek mellett dolgozik az itt említett tartalék üzemmódban. Elnézést kérek, ha ezzel a kifejezéssel bárkit is megbántok, nem ez volt a szándékom. Arra gondolok, mikor egy nő ügyesen veszi a szakmai akadályokat, gyorsan és sikeresen megoldja a rá bízott feladatokat, viszont mikor lehetősége nyílna olyan dolgokat megvalósítani, kipróbálni, amelyekre a szíve mélyén vágyik, elfordul. Felteszi a szemellenzőt és azt mondja, ezek a lehetőségek most nem neki szólnak. 

"Nincs rá időm, nincs rá energiám, nincs rá lehetőségem."

Pedig miért ne lenne, miért ne lehetne? 
Egy okosan végiggondolt szakmai pályának ezernyi fontos fázisa van. Ki kell elemeznünk, hol tartunk a saját professzionális életünkben. Milyen időn belül, hová szeretnénk eljutni?  Ha úgy ítéljük meg, hogy a nagyobb aktivitást igénylő esetleges más munkakör, szakterület, magasabb pozíció számunkra kivitelezhetetlen ebben a kisgyerekes életszakaszban, használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy szakmailag, tudásban fejlődjünk! Legyen ez egyfajta megalapozása  annak a jövőbeli státusznak, pozíciónak, ahová egyszer el szeretnénk jutni. 

Ha továbbképzési lehetőség adódik a munkahelyünön, jelentkezzünk, használjuk ki, hogy új dolgokat tanulhatunk! 

Csatlakozzunk új projektekhez!  Egyrészt a kapcsolati tőkénket is építhetjük, másrészt új dolgok létrehozásán is munkálkodhatunk, ami mindig jó referencia lehet a jövőben.

Tanuljunk idegen nyelvet! Legyen az egy már valamilyen szinten beszélt nyelv, vagy akár egy új, találjunk egy kevés időt arra, hogy ezen a területen is fejlődjünk. 
Ha szükségünk van, vagy lehet a jövőben mondjuk egy aktívabb angol nyelvismeretre, viszont az időnk nem teszi lehetővé a nyelviskola látogatását, keressük más módját a tanulásnak! Rengeteg online oktatási lehetőség létezik az interneten. Magántanár segítségével is rugalmasabb lehet a tanulás. Hogy az drágább? Nem feltétlenül. Rengeteg tanár van  otthon, szintén kisgyerekes szülőként, vagy anyaságin, velük biztosan meg tudunk  egyezni egy rugalmas és megfizethető tanulási formában. Gyakorlottabbak számára kíváló lehetőség  például az idegen nyelvű könyvek, regények olvasása. Ha ezt a megoldást is költségesnek tartjuk, számos idegen nyelvű könyv letölthető akár e-book formájában is az internetről. Ezeket az ember a buszon, vonaton is olvashatja, vagy akár ebédidőben. 

Kövessük figyelemmel a változásokat! Legyünk képben azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyekkel a későbbiekben mi is szeretnénk foglalkozni.

A felsorolt aktivitások a többség számára kivitelezhetőek. 
Rajtunk múlik, mennyire élünk velük.
 Minden ember számára fontos az önmegvalósítás az élet valamelyik, vagy akár több területén is.  Emberként, anyaként, nőként, de ugyanúgy akár a szakmai életben is.  Az egyik nem zárja ki feltétlenül a másikat, sőt - erősíthetik is egymást. Helyesen kell időzíteni, tudatosan tervezni, rákészülni a jövőbeli feladatokra, kihívásokra és akkor nem válunk megkeseredett, az álmaikról lemondó emberekké.


2 megjegyzés:

 1. Hát én nem vagyok karrierista lakat..Ha megtehetném, biztos nem dolgoznék napi 4 óránál többet, míg a kicsi is minimum 10 éves nem lesz..És azt is a közelben, vagy itthonról. De nem tehetem meg..A munkám nem szeretem, unom, lendületet nem ad..Közben meg és szétszakadok ,hogy időben beérjek dolgozni, időben odaérjek értük, és még kaja is legyen itthon, rend és vasalt ruha..Minden suliprogramra, szülőire, versenyre, koncertre odaérjek, és ha lehet időben...
  Én 2 nyelven beszélek, kínaiul felsőfokon, angolul csak társalgási szinten.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindannyian mások vagyunk. Van, aki a fő állású anyaságot választaná egy életen át, valaki hosszú ideig, míg a harmadiknak akkor teljes az élete, ha minden jelen van benne valamilyen szinten. Egyik státusz sem tobb vagy kevesebb a másiknál. Nem hiszem, hogy én karierista lennék. Csupán tudatos ezen a teruleten is, ahogy az életem más teruletein. Patrícia, az alapprobléma talán az, hogy nem a neked megfelelo munkát kell most végezned. Lehet, hogy egyszer megtaláljátok egymást az álommunkával és akkor minden konnyebb lesz.

   Törlés