2013. november 7., csütörtök

Múzsák egykor és ma

A művész férfiak oldalán mindig ott tetszellgett egy múzsa,  - a Múzsa. Nem volt más dolga, csak inspirálni, hagyni, hogy megihlesse a költőt, festőt, zenészt.
A csodálat már egyfajta isteni magasságba emelte ezeket a nőket.
A férfi meg csak alkotott. Kellett ez a fajta kapcsolat neki is. Egy nő, aki igazán nő. Aki által kibontakozhat a művészete és ő maga is mint férfi.  Mert tegyük hozzá, nagyrészt a férfi egóról szólt ez a múzsa imádat. Csodáltak, bálványoztak egy nőt, hogy az is visszacsodálja őket.
...
Ismerünk a történelemből nem egy példát, amikor a múzsa átigazolt ( ha használhatunk efajta sportkifejezést arra, hogy lelépett). Gondolta: "Szegényes még az a szakmai  életrajz, egy festőt tudok csak felmutatni, ki akar majd engem isteníteni ilyen kevés tapasztalattal? Nyitok másfelé is, jöjjön most egy költő! Máris előlépek specialistából univerzális múzsává!!!"...

Múzsák ma is vannak. Ismertek és kis szürke egerek, kezdők és haladók, specialisták és univerzalisták.
Ott állnak a férfiak oldalán, vagy mögöttük, másfajta szerepben, néha csak árnyékként. Nem kell már művész sem, elég a pénz, a vállalkozás, a pozíció, vagy más ismeretlen ok , - ezekhez is  kell manapság az inspiráció, nem???  Hallkak, megértőek,támogatnak, átéreznek, nők tudnak maradni, hogy férfibb lehessen a férfi mellettük. Olyan férfi, akit mondjuk a környezete nem ért meg! Mert mondjuk ki - rengeteg manapság a meg nem értett férfi.  Hogy erre a női szerepre  ma is a múzsa kifejezést kell-e használni, abban nem vagyok teljesen biztos. De legyen! Maradjon!  Hagyjuk meg a meg nem értett férfiaknak az áhított  illúziót.


7 megjegyzés:

 1. Igen vannak nők akinek imponál ha eltartják, de ne feledjük, akinél a pénz van, az dirigál. Szerintem ez az igazi nő - igazi férfi felállás csak önigazolás azoknak akik lusták a saját kezükbe venni a boldogulásukat. Amelyik férfinak helyén van az önbecsülése annak nem kell hivatásos ajnározó. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem csak az eltartottságról van itt szó, hanem a rajongásról is. És igen, - akinek az onbecsulése rendben van, annak erre nincs szuksége.

   Törlés
 2. szerintem a múzsa, nem ajnározó, sőt szerintem az igazán jó múzsa, csendben teszi a dolgát...és a művészetben nem sok pénz van. Azt másnak hívják, aki eltartott, de én is az vagyok bizonyos szempontból, mégsem érzem azt, hogy hivatásos ajnározó vagyok, mégha tudom, én vagyok a dolgok mögött sokszor!:-)

  VálaszTörlés
 3. Anikó, ez ma már nem a muvészet specifikuma. Régen pedig hogy is volt? Néhány muvész múzsája a párja volt, de a tobbség máshogy élt. Otthon a feleség és a gyerekek, várhatták, o meg a múzsával alkotott. Egyébbként a bejegyzés nem foglalkozik a kitartottsággal. Sokszor ez a kapcsolat teljesen más, mintsem anyagi jellegu.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, igazad van, régen a múzsa az alkotó mellett volt, otthon az asszony, ha volt...:-) Ma meg, lehet nincs is másképp????;-)

   Törlés
 4. Jóllehet ha múzsa kell, csak előkapja a művész a photoshop-ot és alkot magának egy virtuálisat :)))

  VálaszTörlés