2013. szeptember 21., szombat

Pár gondolat a tudatos sütésről - szőlős pite recepttel

Készítettem a tegnapi vendégeim számára egy nagyon egyszerű szőlős mandulás pitét. Egyrészt ugye gyerekes vendégség részére a pite ideális édeség, másrészt  mikor készítenénk szőlős édességet, ha nem most, mikor tele szőlővel a kert ( anyuék kertje )???

A recept nagyon egyszerű: két pohár natúr fehér joghurt, három tojás, egy sütőpor, három joghurtospohárnyi liszt, két joghurtospohárnyi cukor, egy joghurtospohárnyi olaj (ebből szerintem kicsit kevesebb is elég). A joghurthoz hozzáadjuk a tojást, majd a többi hozzávalót is. Pár percig robotgéppel készre keverjük a tésztát, majd kivajazott tepsibe öntjük. A tészta tetejére kimagozott szőlőszemeket és mandulát szórunk, ízlés szerint. A mandulát  kicsit összetortem, majd így szórtam  a tésztára. Legközelebb kicsit meg is pirítanám. Így utólag, a reszelt citromhéj is nagyon jót tenne a sütinek.  
A pitét 180 fokon 35 percig sütöttem. Finom, egyszerű, nem is drága.


...
Számoljuk kicsit át. A süti anyagköltsége kb 3 euró. Nos, milyen készen kapható édesség férne bele ebbe a keretbe a finom kategóriából??? Nem sok, ugye???
...
Viszont ha nagyanyáink fejével gondolkodnánk, ezt az összeget még jobban le tudnánk csökkenteni, mert valljuk be, a süti árát a mandula drágítja meg. A mamámnak eleve eszébe sem jutott volna ezt tenni hozzá, hiszem van dió a háznál (nálunk  is, ezért nem kell anyuékhoz menni), abban az esetben pedig már tényleg lecsökkenthetnénk a süti árát akár 2,50 euróra is.
Ez volt régen a gazdaságos sütés-főzés alapelve  - abból főzünk és sütünk, amit a természet és a kert éppen ad. Gyümölcsös édességek, piték nyáron és ősz elején készültek. Télen az almás, diós, lekváros,  mákos édességek és a kelt tészták domináltak, amelyek édesebbek és töményebbek voltak. 
Ebből az elvből kiindulva, amelyet én szintén szeretnék bevezetni a konyhában, ez a süti is lecseng az ősz végével ebben a formában nálunk. Vásárolt szőlőből ilyet sütni már pazarlás. Télen jöhetnek az almás diós, mákos finomságok, amelyeket szintén nagyon szeretünk. 
... 
Ilyen egyszerű, kicsit jobban kell figyelnünk arra, mit mikor és miből készítünk és ez egy idő után a pénztárcánkon is meg fog látszani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése