2013. szeptember 28., szombat

Best of Dr. Vekerdy Tamás

A Babavilág múlt heti adásának vendége volt Dr. Vekerdy Tamás.
A műsor Facebook oldalán megtalálható az egész eredeti beszélgetés, kb 25 perc, valamint annak szöveges változata is. Érdemes rászánni ezt az időt! 
 Íme a kedvenc részem belőle.
"Mi a lecke kisfiam? Miért nincs neked fölírva? Magdikának bezzeg föl van írva! Menjél, hívd fel Magdikát! Most addig ülsz itt, amíg meg nem csinálod! Ez maga a pokol. Most nem is beszélek arról, hogy minden szülő a saját gyerekének a legrosszabb korrepetítora, mert az első három percben átérzem, hogy úristen, ez a gyerek butább, mint gondoltam – nincs igazam persze. A második három perc: nemcsak butább, jellemtelen is. Zsófika, hát mit csinálsz az asztal alatt, amikor a lelkemet teszem ki a matematikáddal. – Semmit apa, figyelek. – Tényleg figyelsz, még hazudsz is? Harmadik három perc: ez a gyerek engem nem szeret. Ezt eddig nem vettem észre. És akkor a tízedik percben elkeseredésemben üvöltök, és a gyerek sír. Ez a normális szülői korrepetálás lefutási görbéje, jó gyerek, jó szülő és jó kapcsolat esetén. Tehát ezt mellőzzük, ez a tanács, és még tegyük azt is hozzá, hogy az életben való beválás nem korrelál az iskolai beválással. Nem egyezik meg. Nem az eminens lesz a legboldogabb, legsikeresebb gyerek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mit osztályoz az iskola. Az iskola nyolcféle intelligenciából egyet osztályoz, az értelmit, annak is csak a szóbeli részét. Holott minden nagykönyv leírja, hogy gyerekkorban az értelmi intelligenciának is a cselekvéses része a fontosabb."

Bővebben ITT

2 megjegyzés:

  1. Azért akadnak kivételek. Mi mindketten (apa és anya) aktívan tanítgatjuk mindkét gyerekünket, mert figyelemzavarral küzdenek és kevés amit órán "fel tudnak szedni". A gyerekek szépen haladnak, igaz hogy nem mindig ugyanolyan lelkesek, vannak rosszabb napok, de utána a jó jegyeknek hihetetlenül örülnek. Ráadásul az én gyerekeim sajátos nevelési igényűek, nem kapkodnak értük a tanárok akkor sem ha pénzt ajánlok érte. Ezzel szemben mi boldogan állunk a feladat elé, látunk fantáziát a fejlesztésükben és ők meghálálják ezt. Nem hiszem azt, hogy rossz szülők lennénk azért mert a saját kezünkben tartjuk a gyerekek oktatását. Lehet hogy nagyképűség tőlem, de kifejezetten eredményes vagyok ebben úgy, hogy a gyerekeimmel kifejezetten jó a kapcsolatom. És ez a férjemre is igaz. Az eredmények minket igazolnak. Minden tiszteletem a mesteré, de az általánosítás nem szerencsés még az ő szájából sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, mint minden szabály esetében, ez alól is vannak kivételek, ezt ő maga mondta a riportban. Ěs aláírom, hogy sok gyerek esetében a szülő a meghatározóbb a gyerek nevelésében és tanításában, nem a tanár. Egyébbként le a kalappal előttetek, igazi küldetés a tiétek, igazi szép küldtés.

      Törlés