2013. augusztus 8., csütörtök

Azok a bizonyos fájdalmas fél mondatok

Egy - egy fél mondat, amit akkor, abban a meghatározó pillanatban kapunk, lehet kés a szívbe, pofon az arcra, ítélet, atombomba, amely megsemmisít, pusztító tűz, ...  de lehet akár tisztító tűz is, defibrillátor, egy határozott nyomás az ON gombra, élénkítő hidegzuhany, egy csecsemő  első hangos, lélekből fakadó felsírása.
Ha felsírtál, élsz. Benned marad a nyom, a heg, marad égési sérülés. De mégiscsak élsz.

Számtalan súlyos nehezéket cipelünk egy életen át. Olyanokat, amelyeket más meg sem érzett volna talán abban az adott pillanatban, amikor eltalált minket az a bizonyos fél mondat.
Nekünk mégis ez rendeltetett. Ránk ragadt, beitta magát a bőrünkbe is.
Nem tudjuk lemosni, levakarni, leégetni.

Egy bántónak szánt szülői kritika - Semmire se vagy jó, semmire se viszed! Mihaszna vagy!
Egy gyerekkori beszólás - Ronda vagy, kövér vagy, undorító vagy!
Egy sértett pár utolsó rúgása - Melletted soha sem lehettem önmagam!
Egy irigy barát utolsó szavai - Egoista vagy,  téged csak a saját nyomorod érdekel!
Egy főnök véleménye húsz év odaadó munka után - Mindenki pótolható!

Elhangzik valamelyik mondat, becsapódik, hatalmas krátert robbantva odabenn. Aztán annyi. Nincs az a balzsam, ami gyógyír lehetne az ilyen sebre.Elfedhetetd, beragaszthatod, de meggyógyítani szinte lehetetlen.10 megjegyzés:

 1. S mégis, hátha jön egy másik fél mondat, ami megsemmisítheti ezt, ami bebalzsamozza a lelket.
  Vagy nem lehet?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt gondolom, látom, tapasztalom és érzem, hogy ezeket a sorsszerű mondatokat nem lehet bebalzsamozni. Esetleg a fájdalmat enyhíteni, de begyógyítani nem.

   Törlés
  2. De elvonatkoztatni lehet, mert talán meg kéne látni: nem téged mutat, hanem a kimondóját tükrözi. Az fájjon, ami rólad szól. Mert az elindíthat benned valami változást. Más hülyesége és bunkósága fájjon a másnak :)

   Törlés
  3. Arra gondoltam, hogy a helyes, jólelkű, szeretetteljes mondatok balzsamozzák a lelket, megsemmisítik a rosszakat. Félreérthető, látom most már én is....

   Törlés
  4. Értem, mire gondoltál, de ha mondjuk egy gyere azt hallja, te semmirekellő, olyan senkiházi leszel, mint az apád mondjuk, akkor olyan lesz. Milyen legyen? Nem elég, hogy látta, milyen az apja, még az anyja is azt mondja. Mikor valaki azt gondolja, fontos a munkája, tett le valamit az asztalra, azután egy nap kipenderítik azzal, hogy mindenki pótolható, akkor ez az egy mondat az élete értelmét is törli.

   Törlés
  5. Igen.
   Az emberek - én is sokszor- nem elég értelmesek ahhoz, hogy meggondolják, mit beszélnek.
   Az anya talán még jóvá teheti badar kitöréseit.
   A főnök talán már nem ad lehetőséget rá. És akkor valóban, ebben a helyzetben már csak a saját önbizalom segíthet...

   Törlés
 2. És ha Te mondod ezt a mondatot? És okozol vele fájdalmat? És érzed, nem is úgy gondoltad, csak a düh, a tehetetlenség?????

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem ha düh vagy tehetetlenség mondat veled ilyet, akkor meg kell mondani, hogy anya mérges volt, nem így gondolja. Mert sajnos a megmagyarázatlan odavágott fél mondatok beégnek a gyerekbe egy életre.

   Törlés
  2. De akkor is kimondtad, lehet nem is úgy gondoltam...és ha a másik is csak dühből, tehetetlenségből mondta? Ő sem külömb, mint mi....

   Törlés
 3. Beégnek bizony. Nekem három hatalmas kráter van a lelkemben és még sok kicsi... A kráterek mérete nem is a félmondattól függ, hanem a félmondatot mondó emberhez fűződő viszonyunktól. Minél közelebb áll hozzánk, minél kevésbé számítunk épp tőle ilyen támadásra, annál mélyebb lesz a kráter. Mert egy idegen dobálhat ránk kígyót békát, azon túl lehet lépni, de ami a szüleinktől, tanárainktól jön az nagyon nagyot tud ütni.
  Persze lehet rajta dolgozni, mondogatni erősítő mondatokat, pl. ha citromot kapsz az élettől, csinálj belőle limonádét. Vagy, ha köveket gurít eléd az élet építs belőle lépcsőt, de ez rengeteg idő és energia.
  Ismered a gödörbe esett szamár történetét?

  VálaszTörlés