2013. május 4., szombat

Kibukott az emberség a "népből" - magánvélemény

Ide leírhatom a véleményem, mert ez a saját blogom. Máshol, más formában nem fogom megtenni, mert nem érdemes.
Tegnap bankrablás történt kb 50 méterre a házunktól. Ráadásul abban a bankban, ahol egyébbként / egy teljesen más területen én is dolgozom/.
Követtem a neten a híreket és  sajnos a hozzászólásokat is elolvastam. Írja többek között egy egyetemet végzett ember, hogy aki bírja, hogy bankban dolgozzon, az meg is érdemli, hogy kirabolják.
...
Ilyenkor percekre lefagy az agyam, mert nem értem, hogy gondolkodhat valaki így.
Számomra minden ilyen hír azért megrázó, mert elsősorban embereket támadnak meg. Fegyvert fognak rájuk, veszélyeztetik az életüket. Nem a pénz a lényeg ebben az egészben, hanem az, hogy ott sorsokról, igazi emberekről van szó. Hogy nem történt nagyobb baj, az igazi szerencse volt. De történhetne bármikor. Belátom, hogy sok az elkeseredett, elszegényedett ember, bár azt gondolom, ezt nem ők teszik. Rengeteg drogos, játékgépfüggő, vagy más szenvedélybeteg ember van. Hajtja őket a megszállottságuk, nem érzékelik a veszélyt sem. Pénzt kell szerezni, bármi áron.
Az, hogy mikor ölnek meg valakit, szerintem lehet akár egy kiszámíthatatlan pillanat kérdése is, nem kell hozzá nagyobb ok. Aztán majd lehet tudathasadásra hivatkozni, mert most ez a divat.
Az, aki szerint megérdemli a bankban dolgozó hölgy, hogy fegyvert fogjanak rá, mondja ezt a szemébe, ahogy az üzleti eladónak, benzinkúti alkalmazottnak, kisboltosnak, pincérnek. Mert ilyen támadás bármelyiküket érheti és sajnos soha egy esetben sem tudhatjuk, mikor szakad el a cérna annál, akinek a kezében a fegyver van.

Embertelennek tartok ilyen reakciókat. Bele kellene gondolni, mekkora trauma marad egy megtámadott emberben. Mennyi időbe tellik, amig nem egy potenciális rablót lát minden betérő személyében. Hány álmatlan éjszakája lesz, mennyi rémálma. Van, aki egy ilyen eset után soha többé nem tud dolgozni. Egy élet megy így tönkre, családok hullhatnak szét.
Nem baj, megérdemli, hogy kirabolják, ha hajlandó, itt dolgozni, van gyomra hozzá.

4 megjegyzés:

 1. Aki ilyet ír az idióta.
  Írhatnám, hogy ne törődj vele, de minek.
  Nehéz lesz feldolgoznotok.

  VálaszTörlés
 2. Szerencsére személyesen nem vagyok érintett, de átérzem a helyzetet, ismerve a sértetteket. Bízom benne, hogy az ilyen megnyilvánulásból lesz kevesebb.

  VálaszTörlés
 3. Az egyik kedvenc mondatom a Bibliából valahogy úgy hangzik, hogy "Minden olyan, hogy mindenkivel megtörténhet." Ezt sokszor elfelejtjük. És elfelejtette az az ember is, akit olvastál. Nagyon nagy a közöny az emberekben egymás felé.
  Teljes lelki gyógyulást kívánok azoknak, akiket a támadás ért.

  VálaszTörlés