2012. október 31., szerda

Jó szomszédság

Ki ne hallott volna már legalább egy viccet a kíváncsi szomszédról, aki mindent tud, lát, hall? Leselkedik az ablakon, a kerítés  felett, figyeli, ki mikor jön hozzánk. Na persze vannak szélsőséges esetek is, akik jegyzetelnek, fotóznak, bizonyítékot gyűjtenek, feljelentenek, de ezek szerencsére csak a kivételek.
 
 

 
 
Nagy a rohanás manapság. Sokan kora reggeltől késő estig dolgozunk, úton vagyunk. Van, aki azt sem tudja, kik laknak a közvetelen környezetében. Nincs már idő a kapcsolatokra, pedig a jó szomszéd sokszor a legjobb és leggyorsabb segítség is amellett, hogy lehet igazán jó barát is.
Nem figyelünk már egymásra, bezárjuk  az ajtót és elbarikádozzuk magunkat a világtól is. 
Kihaltak a mindenapi emberi kapcsolatok. Ritkán épülnek, alakulnak közösségek. Pedig fontos szerepük volt a múltban is és lehetne a jövőben is.
Annak az apropója, hogy ma erről bővebben írok, a következő: Az elmúlt két hónapban számtalan bűncselekmény történt a környezetünkben. Azokat, akik a falumból vannak, két hónapja egy kettős rablógyilkosság sokkolta, konkrétan két háznyira tőlünk. Az eset után érezhető volt a rémület, a sokk és a félelem az emberekben. Pár hete újabb betörés volt nem messze tőlünk, majd nem sokon múlott, hogy egy következő is megvalósuljon még közelebb hozzánk. Leírni is szörnyű mindezt. A tágabb környezetemben két család is áldozat volt rablásokban. Hihetetlen, milyen bűnözéshullám  ért el minket!
A gonosz nem alszik, a gyengeség szagát érezve lecsap újra és újra, nincs benne kegyelet.
Volt - e a bűnözőknek valaha is  könnyebb dolguk, mint most? Senki sem figyel a másikra. Azelőtt az emberek vigyáztak egymás jószágára, vagyonára, portájára. Természetes és kölcsönös dolog volt ez a régi kor embere számára. Ma viszont nem látunk hallunk. Könnyebb így? Fene tudja. Azt gondolom, hogy nem.
Azt hiszem, újra meg kellene ismernünk egymást. Figyelni a másikra, szánni rá pár percet, megkérdezni hogy van. Újra igazi szomszédok lehetnénk.  Köszönj a szomszédodnak, cseréljetek telefonszámot, szóljatok egymásnak, ha valaki elutazik, kirándulni meg. Segítsetek és merjetek segítséget kérni!
Végtelenségig tudnék írni arról, miért is  fontos a jó szomszédság. A legfontosabbnak viszont azért tartom, mert az összetartás és a közösség ereje akkora pozitív energia, amely távol tudja tartani  a rosszat, az idegent és  a betolakodót.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon egyetértek veled!!! Jó volna, ha így volna...

    VálaszTörlés
  2. Így kell lennie újra, mert látod, mi történik, amikor eltűnik az emberség. Meggyilkolják álmukban a szomszédaidat, kifosztják a szeretteidet. Nem szabad hagynunk!

    VálaszTörlés