2012. szeptember 16., vasárnap

Pannonhalma - bor helyett levendula


Tegnap zajlott  a Pannonhalmi Szüreti Vigadalom. A programok elvileg már 11 órakor kezdődtek. Mi kb fél tizenkettőkor értünk ide. Se vigadalom, se más nem volt ott  még, ahogy láttuk, akkor kezdték csak előkészíteni a kézművesvásár helyszínét a szervezők. Nem búslakodtunk, mert szeretünk Pannonhalmára járni. Felérve az apátsághoz elsétáltunk a Milleneumi kápolnához, majd a borászathoz és a Boldogasszony kápolnához. Nagyon szép kis túra ez, babakocsival is könnyedén bevállalható.
Ezután egy kicsit nehezebb terep várt ránk, -  az arborétumon keresztül lesétáltunk a gyógynövénykertbe. Itt a sok gyógy-és fűszernövény mellett  elsősorban levendulát termesztenek. Meg is jegyeztem, hogy megérkeztünk a mennyországba és levendula illat van:-)
Szép séta következett a levendulaültetvények között egészen a Gyógynövényházig. Nem ide illő, de azért megjegyzem, hogy amellett, hogy sok szépen kialakított hely van pihenésre, üldögélésre, a mosdó is nagyon szép tiszta, amit bizonyára értékel az, aki kisgyerekkel látogat el ide.
Ebben az épületben található az a boltocska is, ahol az itt készült termékeket, úgymint likőröket, likőrrel és fűszernövényekkel ízesített csokit, levendulából készült termékeket, gyógynövényes olajakat, fürdősókat, szappanokat, krémeket árusítanak. Megtalálhatóak itt tovább gyógynövényteák is, amelyeket helyben el is lehet fogyasztani. A hölgyek készségesen elmagyarázták minden érdeklődőnek, melyik tea milyen panaszokra javallott.  Levendulaolajat és hibiszkusos kamillás fürdősót vásároltam itt.
Pár méterrel arrébb találjuk a lepárlóépületet, ahol a levendulaolaj készül. Nyitott, csupán egy üvegfallal elválasztott maga a gyártás a látogatóktól. A falakon a levendula és más itt található növények leírásai találhatóak igazán szép képekkel. Legnagyobb meglepetésemre egy biomassza erőművet is találtunk itt, ahol a kertben, az arobérumban és a szőlészetben keletkezett növényi hulladék kerül hasznosításra.

Az egész kert egy kis völgyben helyezkedik el. A hely hihetetlenül megnyugtató, olyan, mintha a természetben sétálnánk. A levendulásban még őznyomokat is találtunk. És még egyszer le kell írnom, milyen csodás levendula illatt volt mindenütt!!!
Az apátságtól visszaindultunk a városba, ahol már lassan kezdetét vette a vigadalom. Lovaskocsikat láttunk, volt légvár, vettünk helyi linzert, kecsketejes szappanokat, kóstoltunk újbort.
A kedvenc boromat sajnos nem tudtuk megvásárolni, de Nyúl községben a Platán csárda üzletében megtaláltam a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben készült 2010-es Pinot Noirt. Ez a legillatosabb bor, amit valaha ittam!!!
Végül egy kellemes egyéd a nyúli Platánban. Nagyon kellemes nap volt és bár a szüreti hangulatból nem sokat éreztünk, a levendula mindent kárpótolt.

A tegnapi zsákmány ( a könyv "csak háttér:)


2 megjegyzés:

  1. Hú, de jó volt Nektek!:-) Ezt most elraktároztam magamnak, mert a levendulát én is nagyon szeretem, és meg kell ezt néznem majd.:-)

    Szép vasárnapot!

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, több mint hét éve járunk Pannonhalmára, de most először voltam lent a levendulásban!

    VálaszTörlés