2012. augusztus 27., hétfő

Prága

Annak ellenére, hogy csupán 5 órányira élünk Prágától, még soha sem voltam ebben a városban. Most egy kedvezményes szálláslehetőség révén jutottunk el ide, az utazást pedig vonattal oldottuk meg, ami kimondott élmény  egy négy és fél éves gyereknek. Minden gyerek rögtön éhes és szomjas, amint felszáll a vonatra, szóval elemózsia legyen készítve. Ezen kívül ami fontos - nedves törlőkendő, mert mindent megfogdoznak, végigtaperolnak. Hogy  az út könnyebben teljen, vittünk magunkkal színes ceruzákat, kifestőt, matematikai feladatgyűjteményt ovisoknak, így sikerült lefoglalni a gyereket is.
Röviden összefoglalva, mit is szerettünk a legjobban:
♥ maga a város gyönyörű és hangulatos, minden utcában találtunk valami szépet - akár egy templomot, akár egy kirakatot, vagy terecskét.
♥ a közlekedés jól szervezett - érdemes valamelyik metróvonalhoz közel keresni szállást, így nagyon rövid idő alatt eljuthatunk bárhová. Mi 2 megállónyira raktunk a vasúti pályaudvartól, négy megállónyira a Vencel tértől. Metróztunk, villamosoztunk, gyerek legnagyobb örömére
♥ a belépőjegyek nem olcsóak, de néhány helyen vannak családi belépőjegyek, kedvezmények rokkantnyugdíjasoknak ( pl a várba 100% kedvezménnyel mehetnek be, érdemes mindig minden lehetőségre rákérdezni).
♥ ajánlani tudom a hajós városnézést is, akár csak a kis, 50perceset, amely 200 cseh koronába kerül egy felnőtt személy részére. ♥ a cseh konyha nem idegen számunkra, ahogy valószínűleg más szlovákiai magyar számára sem. Prágában az utcákon felállított, közkedvelt gyorsétkezdékben is lehet enni, itt előszeretettel választják a Vencel téri kolbászt kifliben, savanyúságokkal, hagymával. Mi szerettünk volna igazi csek ételeket is megkóstolni. A hús- káposzta - knédli és a vadas knédlivel is nagyon finomak voltak. Négy különböző knédlit kóstoltunk meg, mind nagyon jó  volt. Otthon is el fogom őket készíteni, kicsit elrugaszkodva a hagyományos változattól. Az árak: a belvárosban egy ilyen étel ára simán 290-350 cseh korona, de 500ért is lehet találni. 50-100 méterrel arrébb viszont már 150 cseh koronáért is kaphatóak ugyanezek az ételek, hangulatos kis éttermekben.  Érdemes tehát kicsit körülnézni, mielőtt választunk. Gyerek menüt szinte sehol sem láttunk. Amit viszont Eszter nagyon szeretett, az az ún. Lievance, nálunk lábatlannak nevezett palacsintaféle ( olyan, mint az amerikai), áfonyadzsemmel, tejszínhabbal, vaníliaöntettel. Igazán finom volt. Na és persze knédlizett, mert azt imádja.

♥ Sör: több helyi, ismeretlen sörre számítottam, de a belvárosi éttermek nagy része a számomra ismert fajtákat kínálta. Nekem a legjobban a Ferdinand barna söre ízlett, amit a Malá Strana részben található vásáron sikerült megkóstolnom.


♥ aranyáron kínálják, de melyik gyerek ne szeretne egy helyes kis vakondos figurát, vagy annak barátait??? Mi hármat zsebeltünk be az ötös bandából. a max tíz centis kis fugura is 150-160 cseh koronába kerül, nagyot akár 600ért is lehet venni. Igaz, ez nálunk sem olcsó, Eszter kapott múlt évben egy nagy kisvakondot. Most lett egy kisvakond, egy süni és egy nyúl. Béka és egér lemaradtak, - majd legközelebb.


 
♥ Na és végül csak felsorolásként mindaz, amit láttunk: Vencel tér, Óvárosi tér, Orloj, Reprezentációs ház, Lőportorony, Kostol panny Márie pred Týnem templom, vár, Szt. Vitus székesegyház, Szt. György bazilika, Aranyművesek utcája, Károly híd,  Malá Strana, Sparta stadion.Biztosan kifelejtettem valamit a felsorolásból, de a lényeg, hogy mindent láttunk, amit meg szerettünk volna nézni. És amire nagyon büszke vagyok, hogy Eszter nagyon jól bírta ezt a hosszú hétvégét és max háromszor kellett őt felvenni tíz percre,- ezt leszámítva gyalogosan járta be Prágát.
Most viszont izomláza van a sok gyalogolástól, akárcsak nekem:-)Hogy mi tetszett nekem  a  legjobban? A város hangulata, a prágai vár és a kilátás onnét, a Szent Vitus székesegyház és a hajókázás.Az ételek finomak, ahogy a sör is. Hozzátenném még, hogy nagyon régen láttam ennyi szép embert, mint most Prágában. Na és persze ennyi őrült japán turistát.  Visszatérük -e? Biztosan mondhatom, hogy igen, mert még sok a látnivaló és most sörfőzdékbe se jutottunk el. Azt hiszem, Prága csodálatos lehet karácsonykor is. Csak ajánlani tudom mindenkinek.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó képek lettek, klassz kirándulás lehetett! :o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó volt. A végén már csehül beszéltem, ami azért sokban hasonlít a szlovákra:-)

    VálaszTörlés