2012. április 29., vasárnap

Ha nem adatik meg...

Tegnap újra Esztergomban voltunk.
Eszter büszke volt a városára:  ESZTERgomra:-)
Harminc fok, kellemes séta,a Duna ereje,  a Bazilika semmihez sem fogható hangulata, ami mindig meghat és elgondolkodtat.


Fagyiztunk egyet a Bazilika mellett, majd ebédeltünk egy igazán jót a városban.
Nem olcsó manapság már egy ilyen kiruccanás sem. Tegnap sokat gondolkodtam azon, hogy hányan nem engedhetik meg ezt maguknak. Persze az éttermi ebéd is helyettesíthető az otthonról hozott falatokkal, ahogy az üdítő és akár a kávé is. Láttunk ilyen családokat tegnap is. Egyedül a fagyi az, aminek egy gyerek sem tudott ellenállni a nagy melegben.


Ami viszont nehezen megoldható, helyettesíthető másképpen, az az utazás. Esetünkben 200 kilóméteren át etettük az autót az 1,60 eurós benzinnel. Hogy van más választás is?  Igen. Vonattal vagy busszal Komáromba, onnét Párkányba, majd át Esztergomba  Vonatoztam  már gyerekkel, nekik ez mindig élmény. De (otthonról számolva) 3-4 átszállást, több órai utazást, várakozást a csatlakozásokra, táska majd fáradt gyerek cipelést nem olyan könnyű  bevállalni. És nekünk csak egy gyerekünk van! Hogyan jusson el Esztergomba egy három gyerekes család? Nem egyszerű ez. Drága lett az utazás. Ez lett  a luxus, nem az ottlét. Pedig nincs is annál szebb, mint amikor az ember a gyerekének megmutathat  ilyen helyeket mint Esztergom, magyarázhat gyereknyelven történelmet, természetrajzot.  De sajnos már ez sem adatik meg mindenkinek. Én ezt  tartom igazán szomorúnak. Számomra ez a válság, amikor már a lehetőségeket veszi el az élet, amikor azok korlátozódnak. És bizonyára egy nehéz helyzetben élő, de gyerekeit igazán szerető szülőnek ez ugyanolyan nehéz lelkileg, mint az, hogy melyik számlát miből fizesse be. Sokszor gondolkodom azon, mi lehet a megoldás. Megoldani a válságot biztosan nem tudom, világmegváltó ötleteim sincsenek. Azt hiszem, én talán annyit tehetek, hogy ha eljutok egy ilyen helyre és van még két szabad hely az autónkban, akkor felajánlom valakinek, hozza magával a gyerkőcöt, kiránduljanak egyet ők is. Nem kell az utiköltségbe belefizetni,  csak gyorsan összepakolni egy hátizsákba azt, ami a legfontosabb, aztán indulás. Hogy lesz -e olyan, aki élni fog a lehetőséggel, azt nem tudom. Hogy segítség-e ez valakinek, azt sem. De ha ennyit tudok, ennyit fogok felajánlani a világnak. 

2 megjegyzés:

 1. Ez nagyon szép tőled :)) Remélem tud élni valaki a lehetőséggel.

  Nem túl rég beszéltük a barátnőmmel, hogy el kéne menni Egerbe. De kicsit sok idő az utazás, aludjunk ott. Négy gyereket vinnék, múzeumok, vár, szállás: ez már annyi pénz, amit a suli év végén biztos nem tudunk megoldani. És még nem ettünk, hat embernek két napra ételt vinni? Kissé sok lenne az is.
  Szóval elutaznunk nehézkes, de én pedig nálunk látok bárki erre járó akár blogismerőst szívesen :)

  VálaszTörlés
 2. Szeretünk kirándulgatni, nagyon, de idén mi is kevesebbet megyünk, részint a sok munka, részint a magas árak miatt. És az autónk igazi benzinzabáló... Külföldre nem is gondolhatunk hosszú évek óta!
  Kedves Tőled, hogy segítséget ajánlottál, a mi autónk fullra tele van...

  VálaszTörlés