2012. február 26., vasárnap

Nem beszélek zöldségeket - filmajánló

A Nem beszélek zöldségeket című filmet  egy éve, a Frankofón fesztivál keretein belül láttam.
A főszereplő Gérard Depardieu játsza Germain, a kissé lassú, együgyű figura szerepét.
Germaint  rideg anyja egyedül  nevelte. Az iskolában is mindig kinevették lassúsága miatt. Egy francia kisvárosban éli egyszerű életét, alkalmi munkákból tengődik, anyja udvarán egy lakókocsiban lakik és napjait rendszerint a barátokkal közös kocsmázással zárja.
Egyik kedvenc időtöltése a város parkjában a galambok etetése. Itt találkozik egy alkalommal Margueritte-tel, az idős tudós asszonnyal, akivel az idő teltével összebarátkoznak. Az idős asszony rengeteget olvas, aktuális olvasmányaiból  eleinte felolvas az egyébbként olvasási problémákal küzdő Germainnek. A férfit magával rabolja a regények csodás világa, az idős hölgy hatására olvasni kezd, aminek köszönhetően kinyílik előtte a világ, új értelmet nyer az élet  és aktív, gondolkodó emberré válik.


Ez a film egy nagyon egyszerű történetet dolgoz fel, egyszerűen bonyolult érzelmekről és két nagyon különböző ember csodálatos barátságáról szól.
Egy év elteltével még mindig gyakran gondolok erre a filmre, amelyet franciául, magyar felirattal láttuk és életem  egyik legjobb mozis élménye volt.
Ha valakinek van rá lehetősége, keressen rá a filmre, érdemes megnézni.
Ezek a franciák nagyon tudnak filmeket csinálni...

ENJOY:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése