2012. február 20., hétfő

Mire jó (még) a levendula???

Illóolaj, bármi, ami kozmetika, illatpárna levendulából. Ki ne ismerné őket?

Na de levendulás porcukor és levendulás keksz? Miért ne!!!???

Kb tíz napja érik össze a levendulás porcukor, amelyet bekevertünk. Nem kell hozzá más, csak két kávéskanál levendulavirág és kb 100 gramm porcukor. Mi egy bébipapis üvegbe zártuk őket  hogy minél jobban összebarátkozzanak, utána a hétvégén a levendulás kekszet fogják ízesíteni.



Mellékelek egy egyszerű levendulás keksz receptet:

hozzávalók kb. 25 darabhoz:
100 g puha vaj - ha 125 grammos vajunk van, azt is nyugodtan beletehetjük
1 dl levendulás porcukor / intenzívebb íz érhető el az előre bekevert levendulás porcukorral
2 1/2 dl liszt
fél zacskó sütőpor
ízlés szerint  friss vagy szárított levendulavirág. Ehhez a mennyiséghez én kb egy kávéskanálnyit adok.

Az alapanyagokat én egy hagyományos csészében szoktam kimérni. Nagyjából  fél csésze porcukor, egy csésze liszt.

A vajat összedolgozzuk  a porcukorral. A többi hozzávalót is hozzáadjuk. Hasonló állagú lesz a tésztánk, mint bármelyik más vajastészta. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. dió nagyságú darabkákat sorakoztatunk a tésztából  és 150 - 160  fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Nagyon fontos, hogy a tésztadiókat csak egy kicsit lapítsuk le,  mert a vékony tészta nagyon hamar megég. A sütőtől függően figyeljünk a sütési időre. Amint aranybarna színt kap a kekszek széle, nyugodtan ki is szedhetjük őket. A tészta eléggé meg fog nőni sütés közben, ezért hagyjunk kellő távolságot a kupacok között.



Ugye milyen jól néz ki???




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése