2011. december 10., szombat

A BAŤA csatorna - úti tipp
A BAŤA csatornát az 1930-as évek második felében kezdték kiépíteni azzal a céllal, hogy a Morva (Morava )  folyó szintjét általa szabályozni tudják, valamint egy üzemanyag szállítására alkalmas vízi úvonalat építsenek ki a Baťa vállalat egyik lignitbányájához.

 A máig kiépített 53 kilóméteres  szakasz munkálataival a hatvanas években végeztek. Általa az Otrokovice - Szakolca ( Skalica)  szakaszt kötötték össze, amelynek egy része a Morva folyón, nagyobb része pedig a mesterségesen kiépített csatornán vezet.
Ez az uticél azoknak ideális, akik szeretnének kicsit lassítani a mindennapi, rohanással teli napok ritmusán és kellő  türelmet feltételeznek magukban ahhoz, hogy a hajózható szakaszt vagy annak egy részét 20-8 km/h "sebességgel" megtegyék.

A kanálist több formában is behajózhatjuk. Kis kenuk és igazi houseboat-ok, lakóhajók ugyanúgy bérelhetőek. Természetesen egy  nagyobb, pár órás panorámahajózást kínáló hajó fedélzetéről  is gyönyörködhetünk egy-egy szakasz szépségeiben.
Én szeretném a csatornát egy  4-5 személyes kis lakóhajóval áthajózni. Azt hiszem, hogy ennek lehet a legnagyobb varázsa és egy kisebb, cseh változatú kóstolót is adhat egy igazi kanálishajózásból, amely az egyik álmom Dél-Franciaországban.

Az út során sok szép cseh várost is megtekinthetünk, Kromeříž és Zlín városát is beleértve.
Ha kedvet kaptatok hozzá, nézzetek utána egy kicsit a csatolt linkeken keresztül, tavasszal pedig irány a csatorna!!!

P.S.:
Kirándulások tekintetében már nem vágyom a klasszikus, teljes ellátást biztosító, kényelmes, de izolált, egyfajta mesterséges valóságot bemutatni akaró külföldi utakra.  Úgy érzem sokszor, hogy egy falat húznak a demonstrált és a valóságos élet közé azzal a célzattal, hogy csak a szépet lássuk.

 Nos, mindenkinek saját szíve joga eldönteni, kér-e ebből a látszatvalóságból, vagy a saját kezébe veszi-e  a sorsát.
 A mai világ számomra legnagyobb kiváltsága az, hogy szabadon, egyedül, saját igényeink és lehetőségeink szerint  is utazhatunk. Saját kocsival, vonattal, hajóval, repülővel, vagy akár stoppal is. Lakhatunk úgy és ott, ahol és ahogy tudunk, akarunk. Lehet az sátor, lakókocsi, kis, családi szálloda vagy akár egy kastély is.
A lényeg, hogy élvezzük az utat és kapjunk általa valamit, amire bármikor szívesen emlékezünk majd vissza.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése